Trenérem fotbalistů MKZ Rájec-Jestřebí se v zimní pauze stal dosavadní hráč Martin Klimeš.

24.02.2015 11:04

Trenérem fotbalistů MKZ Rájec-Jestřebí se v zimní pauze stal dosavadní hráč Martin Klimeš. Pětatřicetiletý fotbalista má za sebou bohaté zkušenosti, prošel blanenskými týmy, zahrál si divizi i třetí ligu. S Rájcem to bude jeho první trenérská zkušenost. „Pokud to půjde, radši bych trénoval ze střídačky než ze hřiště," říká ke své funkci hrajícího trenéra Klimeš. Rájec má po podzimu ve skupině A I. B třídy 23 bodů a je šestý.

krátký rozhovor  

Jak jste zatím spokojený s účastí a průběhem přípravy?

Máme patnáct šestnáct lidí, účast okolo osmi deseti lidí je dobrá vzhledem k období a absencím. Kvůli nemocem jsme zrušili také v neděli první zápas. Teď budeme hrát s Velkou Bíteší v neděli ve 14.00 na Spartě Brno.

Dohodli jste se s vedením na nějakých konkrétních cílech pro jarní část I. B?

Žádné konkrétní cíle nejsou, je jasné, že chceme hrát okolo klidného středu tabulky a nespadnout do bojů o záchranu. Máme třiadvacet bodů, tak snad tohle řešit nebudeme.

Jaké jsou aktuální změny v týmu?

Gólman Radim Polák zřejmě bude na jaře ve Sloupě, Radim Farník už se dohodl ve Vysočanech, Jakub Sedlák je v Ráječku. Odejde nám středová řada, z Ráječka zase přichází Michal Štrajt. Na dalších posilách zatím pracujeme.

Kdo bude v bráně?

Michal Šmerda, který je tedy věkem ještě půl roku v dorostu. V Blansku chytal za B tým a nějaké zkušenosti s mužským fotbalem má.

Vy budete dál hrát, nebo jen trénovat?

Budu hrající trenér, ale pokud bude dost lidí, spíš bych se na to díval z lavičky, je to přeci jen něco jiného než z pohledu hráče.

Máte docela úzký kádr, což je v Rájci dlouhodobý stav. Nebojíte se, že se zraní dva tři a pak budete mít problém dát dohromady jedenáctku?

Samozřejmě obavy mám, dali jsme to jakž takž dohromady, navíc tři hráči jsou dorostenci. Tým bude celkově mladší, budou chybět zkušení hráči, ale zase snad nebude tolik zranění. Doufám, že ten půlrok zvládneme.

Co bude dál? Máte nějakou představu o koncepci rájeckého fotbalu ohledně širší hráčské základny a vyhlídek pro další sezony?

To je zatím předčasné. Samozřejmě si dovedu představit, že by se zesílil kádr, mohli by se využít hráči, kteří budou v létě vycházet z dorostu v Blansku, bylo by dobré mít víc kmenových hráčů, ale prioritou je teď dohrát sezonu a pak se uvidí. A bude záležet i na tom, co přinese ten půlrok i z mé strany.

Máte zkušenosti ze třetí i čtvrté nejvyšší soutěže, můžete srovnávat rozdíly…

Rozdíl je to velký, to jsme poznali, už když jsme šli do Rájce zachraňovat I. A třídu. Větší skok je mezi I. A třídou a I. B třídou než třeba mezi krajským přeborem a I. A. V I. B třídě je pět týmů na výborné úrovni, ostatní spíš jen tak hrají.

V čem je hlavní rozdíl?

Hlavně v taktickém pojetí, ve vyspělosti. Ale tím nikoho neshazuji. To, co se v nižších soutěžích kluci teprve učí, musí v těch vyšších plnit.

Stýská se vám, když si vzpomenete na zápasy třeba v divizi?

Člověk si zavzpomíná, bylo by fajn si zahrát ještě divizi nebo aspoň krajský přebor, ale vzhledem k věku a zdraví už to asi není reálné.

Zajdete občas na zápasy Blanska?

Byl jsem na pár zápasech, klukům fandím a myslím si, že to bude mít Michal Kugler na jaře těžké, ale že se jim povede zachránit.

 

zdroj:Blanensky denik