Málek: Chceme hráče, kteří mají k Rájci vztah

10.12.2011 11:38

Přinášíme přepis rozhovoru, který včera v odpoledních hodinách uveřejnil na svých stránkách Blanenský deník. Článek popisuje první kroky nového trenéra A mužstva Rájec, Jaroslava Málka.

Trenér, přesně v duchu nové filosofie klubu, rájecký rodák a patriot Jaroslav Málek,který naposled vedl Černou Horu a před tím dva roky Bořitov. Je jasné, že se musí čtenáři i fanoušci rozloučit s bombastickými výroky a divadelním vystupováním excentrika Záleského, zato se můžou těšit na kouče, který dobře zná místní poměry, má respekt a zůstává nohama na zemi nebo aspoň neslibuje vzdušné zámky. Pro někoho možná nuda, pro jiné po několika letech jako na houpačce úleva. „Patřím k těm, kterým na Rájci záleží,“ říká bez patosu v rozhovoru Málek. Přitom přebírá rozpadlý tým v klubu, který nemá peníze.

Jak jste se dostal k angažmá v Rájci?

Jsem bývalý hráč, v Rájci jsem se narodil a bydlím tady, takže jsem nabídku rád přijal.

Jdete k týmu, který se rozpadl a do klubu, který je v zoufalé finanční situaci. To znamená, že patříte k těm trenérům, kteří mají rádi výzvy?

Ano, je to pro mě výzva. Patřím k lidem, kterým není rájecký fotbal lhostejný a věřím, že má budoucnost. navíc úplně nesouhlasím s tím, co se píše, že za Záleského to byla zlatá éra a kolem jakoby nic nebylo. On přišel už k hotovému týmu, doplnil pouze několik hráčů. Teď tady nezůstal kámen na kameni. Ale rozhodně mu to nezazlívám, myslím, že vykonal dost práce.

Takže u vás není nějaká averze k Záleskému a Burešovi, kteří odešli po šesti letech od týmu za stavu, kdy nejsou peníze ani hráči?

To v žádném případě, myslím, že ty vztahy zůstaly korektní. Ti co ho nejvíc pomlouvají, to je pár lidí. Já taky nesouhlasím s některými věcmi, které se tady děly, ale je jasné, že mu to taky někdo musel povolovat, je nesmysl ze všeho obviňovat Záleského.

Kdo vám v týmu zbyl? Klíčoví hráči pokud vím odcházejí.

To ještě není jisté, ale měli by zůstat gólman Klíma, Sedlák, Skácel, Holý…

To není moc…

Já vím, oslovujeme další hráče, ať už mladé, kteří v Rájci vyrostli nebo starší, kteří tady hráli a mají zájem se vrátit. Doplnit to chceme z nejbližšího okolí, aby lidé měli důvod jezdit fandit. Tou cestou zřejmě půjde většina oddílů, podobně to bylo i v Černé Hoře, kde jsem byl naposledy.

Klíčoví hráči jako Macík, Ostrý, Němeček už jsou pryč?

Oni hrát za Rájec nebudou, ale u těch, kteří jsou Rájce, teď teprve budeme jednat o podmínkách odchodu. Možná to bude trochu složitější než si představovali.

Jednat bude kdo? Je už nový výbor?

Nový výbor se tvoří, jsou už noví lidé, předsedou zůstává pan Müller.

Těžko vám někdo může vyčítat, když na jaře sestoupíte z krajského přeboru, tak nějak se to s vašimi možnostmi čeká. S jakým cílem jste nastoupil?

Určitě chceme udržet v následujících letech krajskou soutěž a do pár let pracovat převážně s odchovanci z Rájce a z okolí.

Je z čeho brát? Záleský tvrdil, že třeba v dorostu není nikdo a ještě je u mladých hráčů katastrofální přístup.

I v tom dorostu jsou nějací hráči, ale podobně jako i jinde jich není moc. V té díře v této věkové kategorii musím s trenérem Záleským souhlasit. V práci s mládeží Rájec zaostal. Ale poslední rok už výborně fungují mladší ročníky, žáci a přípravka a na tom chceme stavět. Samozřejmě je to dlouhodobá záležitost.

Ale to přece vyžaduje spoustu lidí i peněz, koncepční práce s mládeží.

V Rájci to bylo vždycky tak, že nějaké peníze bral pouze trenér u áčka a kolem mládeže byli všechno nadšenci. Tak je to i teď.

Nebojíte se na jaře v krajském přeboru debaklů?

Samozřejmě mám obavy, abychom úplně nepropadli, ale věřím, že to zvládneme a aspoň jeden tým pod sebe dostaneme. Chtěl bych aspoň s půlkou týmů hrát vyrovnaně. Taky bych rád, aby se tady hrál více kombinační fotbal, aby to víc bavilo hráče i diváky. V Rájci se spíš nakopávaly balóny a spoléhalo na brejky.

To zní hrozně jednoduše, ale v situaci, kdy nemáte peníze ani hráče je těžké si představit, že budete hrát kvalitní fotbal v krajském přeboru. I Záleský hrál podle svých slov to, na co tým má.

Je to ještě předčasné, nevíme, jaký bude nakonec tým, ale jak už jsem řekl, jednáme s některými hráči a ti mají zájem za Rájec hrát, jména zatím prozrazovat nebudu. V poslední době už se v Rájci ani netrénovalo, na zakončení přišli čtyři hráči. Chtěl bych se zaměřit na práci s míčem, už máme domluvenou tělocvičnu. Viděl jsem, co hráči umí, a to ve měn vzbuzuje naději, že to nedopadne katastrofálně.

Jak vypadá konkrétní plán zimní přípravy?

Chceme začít 17. ledna. Přípravné zápasy budeme domlouvat průběžně, podle toho jak budou volná hřiště, zatím máme domluvený jeden. Trénovat bych chtěl třikrát týdně, z toho jednou v tělocvičně, dvakrát venku.

S kým budete hrát?

Domlouvali jsme se se Záleského Slatinou… (smích).

Zdroj: Blanenský deník - www.blanensky.denik.cz